Przepis na rybne jajka wielkanocne dla psów

przez Alicja Olkowska

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Już za dwa tygodnie będziemy uganiać się za czekoladowymi jajkami i zajączkami. A nasze czworonogi? Niestety nie mają tej przyjemności. Jeśli jednak chcecie zapewnić psiakom dobrą zabawę, poszukiwanie jaj w pełni przeznaczonych dla nich jest na to dobrym sposobem.

Kto nie ma psa, który uwielbia czekoladę? Fluffy co roku próbuje uczestniczyć w wielkanocnych zabawach – łącznie z szukaniem czekoladowych niespodzianek – co zwykle kończy się bólem brzucha i wymiotami. Jeśli także wy czasem zapominacie o pojedynczych jajkach w trawie (niestety, pies o nich nie zapomina), a chcecie się podzielić radością szukania jajek w Wielkanoc, ten przepis jest dla was.

Jajka wielkanocne dla psa

Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Składniki

  • 200 g ryby (my wybraliśmy łososia)
  • 2 szklanki mąki żytniej
  • 180 g masła
  • 2 łyżki mleka
  • 1 żółtko
  • barwniki (naturalne) - można użyć kurkumy (żółty), buraka (czerwony), jagód (niebieski) oraz szpinaku (zielony)

 

Przygotowanie

Masło rozpuszczamy w rondelku przez około 2 minuty. 
W tym czasie rozdrabniamy rybę i rozbijamy jajka, dodajemy mąkę i mleko. Wlewamy masło i całość mieszamy.
Miksujemy wszystko aż do uzyskania jednolitej masy - czyli mniej więcej 4 minuty. Jeśli konsystencja będzie za rzadka, można dodać mąki. 
Następnie rozdzielamy powstałe ciasto na tyle części, ile kolorów chcemy uzyskać (ja użyłam czterech - żółty, zielony, żółty i beżowy, czyli kolor samego ciasta). 
Każdy fragment mieszamy z barwnikami, aż się równomiernie zabarwi. Wskazówka: intensywność koloru zależy od ilości dodanego barwnika. Z masy wyrabiamy jajeczka i układamy na papierze do pieczenia. Pieczemy jajeczka przez 45 minut w temperaturze 180°C. 

Notki

Każde ciasteczko jest kruche, więc spokojnie można je rozdrobnić na mniejsze kawałki i użyć jako przysmaków.  Jeśli nie zdołacie wykorzystać wszystkich (w tych proporcjach, zależnie od wielkości jajek powstanie ich ok. 40), spokojnie poleżą bez wyschnięcia 2-3 tygodnie w lodówce.

Podobne wpisy

7 komentarzy

Aneta - zycieipodroze 24 kwietnia 2019 - 23:53

Nasz piesek uwielbiał słodkie smakołyki. Obecnie woli jenak inne smaki.

Odpowiedz
Ciekawska Magdalena 15 kwietnia 2019 - 18:13

Myślę że mój skrabus byłby zadowolony

Odpowiedz
Kita 9 kwietnia 2019 - 07:55

Jasne! Psiakom też się świątecznie coś należy!

Odpowiedz
ladymamma.pl 8 kwietnia 2019 - 21:27

Super, że pieski też mogą mieć swoje świąteczne przysmaki 🙂

Odpowiedz
Gosia 8 kwietnia 2019 - 18:34

Genialny pomysł. Nawet pieski mogą czerpać przyjemność ze świąt 🙂

Odpowiedz
Urodzianka.pl 8 kwietnia 2019 - 15:34

Ciekawy pomysł 🙂 Myślę, że trafiony w stu procentach jako przysmak 🙂

Odpowiedz
Pozycje Obowiązkowe 8 kwietnia 2019 - 15:00

Super przepis. Dzięki!

Odpowiedz

Skomentuj