Jak co roku, prezentuję przepis na walentynkowe smaczki dla psa. W poprzednich latach były to przepisy na ciasteczka (przepisy te znajdziesz tu i tu). Tym razem jednak wykonamy coś innego, mianowicie – tort! Bardzo prosty i szybki w wykonaniu walentynkowy torcik dla psa, pełen miłości i pyszności. Bo jak zawsze powtarzam – przez żołądek do serca! 😉

Składniki
- 300 g mąki kukurydzianej
- 2 jajka
- 100 g płatków owsianych
- 200 ml mleka
- 200 ml jogurtu niskotłuszczowego
- 1 burak
- garść malin (opcjonalnie)
Przygotowanie
Ciasto:
Mąkę, jajka, mleko i płatki wrzuć do garnka. Następnie dolej 100 ml jogurtu. Całość porządnie zamieszaj aż do uzyskania jednolitej, lepkiej konsystencji.
Ciasto umieść w formie do pieczenia i włóż do piekarnika. Piecz w temperaturze 180°C przez 20 minut.
Polewa:
W celu uzyskania różowego barwnika potnij buraka i umieść w gorącej wodzie. Po 5 minutach wylej fusy.
Do miski wlej pozostałe 150 ml jogurtu. Dodaj przygotowany wywar z buraka w takiej ilości, aby jogurt zabarwił się na różowo. Całą miskę włóż do lodówki na 15 minut.
Ciasto również umieść w lodówce - na 5 minut. Gdy wystarczająco się schłodzi, wyjmij je i równomiernie rozprowadź polewę po jego powierzchni.
Jeśli chcesz, aby ciasto było bardziej owocowe, ułóż na cieście maliny - możesz to zrobić w dowolnym wzorze, ja wybrałam serduszko.