Pierniczki to obowiązkowa pozycja na świątecznym stole. Jest to ulubiony przysmak praktycznie każdego – trudno zaprzeczyć, że psy również lubią te pyszne ciasteczka. Niestety, pierniczki w wersji dla ludzi zawierają wiele szkodliwych substancji, jak choćby przyprawy korzenne czy kakao. Możemy za to wywołać uśmiech na ich mordkach, piekąc specjalne pierniki przeznaczone dla czworonogów!

Składniki
- 600 g mąki ziemniaczanej (może być także ryżowa bądź owsiana)
- 2 jajka
- 100 g masła
- 100 ml mleka (u psów nietrawiących laktozy można zastąpić mleko wodą)
- 2 łyżki miodu
- 3 duże łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka cynamonu (ewentualnie)
- 1 łyżeczka imbiru (ewentualnie)
Przygotowanie
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy masło, jajka, miód, olej i wlewamy mleko (bądź wodę). Miksujemy przez 2 minuty, po czym dodajemy przyprawy. Miksujemy ponownie aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
Podsypujemy blat mąką i mieszamy ją z ciastem tak, aby stało się zwarte i nielepkie. Następnie je wałkujemy, aby placek miał grubość mniej-więcej pół centymetra. Z powstałego placka wycinamy kształty pierników. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 180°C.
Notki
Pierniczki są kruche, idealnie nadadzą się również jako przysmak. Mogą służyć również po świętach, gdyż wytrzymują do 2 tygodni.
1 komentarz
W kształcie kości na pewno sprawią, że nasz pupil się nimi bliżej zainteresuje 🙂 Doskonale nadadzą się też jako prezent dla psa znajomych.