Przepis na świąteczne pierniczki dla psa

Pierniczki to obowiązkowa pozycja na świątecznym stole. Jest to ulubiony przysmak praktycznie każdego – trudno zaprzeczyć, że psy również lubią te pyszne ciasteczka. Niestety, pierniczki w wersji dla ludzi zawierają wiele szkodliwych substancji, jak choćby przyprawy korzenne czy kakao. Możemy za to wywołać uśmiech na ich mordkach, piekąc specjalne pierniki przeznaczone dla czworonogów!

 

Składniki

  • 600 g mąki ziemniaczanej (może być także ryżowa bądź owsiana)
  • 2 jajka
  • 100 g masła
  • 100 ml mleka (u psów nietrawiących laktozy można zastąpić mleko wodą)
  • 2 łyżki miodu
  • 3 duże łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka cynamonu (ewentualnie)
  • 1 łyżeczka imbiru (ewentualnie)

 

Przygotowanie

Nagrzewamy piekarnik w temperature 170°C. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy masło, jajka, miód, olej i wlewamy mleko (bądź wodę). Miksujemy przez 2 minuty, po czym dodajemy przyprawy. Miksujemy ponownie aż do uzyskania gładkiej konsystencji.

Podsypujemy blat mąką i mieszamy ją z ciastem tak, aby stało się zwarte i nielepkie. Następnie je wałkujemy, aby placek miał grubość mniej-więcej pół centymetra. Z powstałego placka wycinamy kształty pierników. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 180°C.

 

Pierniczki są kruche, idealnie nadadzą się również jako przysmak. Mogą służyć również po świętach, gdyż wytrzymują do 2 tygodni.

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany.