Pies, jak żadne inne stworzenie, kocha nas miłością bezwarunkową. W Walentynki mamy okazję odwzajemnić to uczucie (jeżeli ktoś nie robi tego codziennie), a wedle powiedzenia ,,przez żołądek do serca” najlepszym dowodem na to będą pyszne ciasteczka walentynkowe. Poniższe ciasteczka mają wyśmienity, waniliowy smak i nadają się zarówno dla psów, jak i dla ludzi.
Składniki
- 150 g mąki (my wybraliśmy kukurydzianą)
- 2 jajka
- 75 g masła
- 4 duże łyżki miodu
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- opcjonalnie - pół łyżeczki cukru waniliowego
Przygotowanie
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajka, masło, miód i waniliowe dodatki. Miksujemy aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na godzinę.
Po schłodzeniu wałkujemy masę na grubość ok. 3 mm i wycinamy z niej serduszka. Pieczemy ciasteczka 15 minut w temperaturze 180°C.
Notki
Ciasteczka te są tak skomponowane, aby cieszyć podniebienie i psów, i ludzi. Można je przetrzymywać przez kilka dni - potem nadal będą zjadliwe, jednak znacznie twardsze.
3 komentarze
Co prawda u mnie to Julia ma kota, ale przyznam, że przepis bardzo mnie zaciekawił. Na pewno podrzucę znajomej, która ma psy i to dwa, przysmaki wyglądają super.
Przepis, który trafia w gusta ludzi i psów? Uważam, że to całkiem fajna propozycja 😊. Gdybym miała psa to bym przetestowała.
Bardzo fajny przepis na ciasteczka, dzięki.