Przepis na rybno-bananowy tort urodzinowy dla psa

przez Alicja Olkowska

Każdy pies ma dzień swoich urodzin, ale nie każdy właściciel chce je obchodzić – ja należę do grona świętujących psie rocznice. I mimo że nie wyprawiam wielkich przyjęć z tej okazji, co roku piekę tort dla Fluffka, a on zawsze zajada się ze smakiem.

Tort urodzinowy dla psa

Każdy pies ma dzień swoich urodzin, ale nie każdy właściciel chce je obchodzić – ja należę do grona świętujących psie rocznice. I mimo że nie… INSPIRACJE pies, tort, urodziny, ciasto European
Czas przygotowania:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 banany
  • 3 jajka
  • 1 szklanka masła orzechowego
  • 1/3 szklanki wody
  • 1/3 szklanki mleka
  • 2 łyżki proszku do pieczenia
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • 2 sztuki filetowanego łososia (ok. 0,4 kg)

Przygotowanie

Do garnka wrzucamy jajka, banany, mąkę, proszek do pieczenia, oliwę, mleko i wodę. Rozdrabniamy prawie całego łososia, zostawiając kilka kawałków i jego też umieszczamy w garnku. Wszystko miksujemy, a po minucie dodajemy 2/3 szklanki masła orzechowego i dalej mieszamy. Gdy konsystencja zrobi się jednolita, wlewamy masę do formy na ciasto.

Teraz możemy włożyć resztę rybki do środka masy tak, aby zanurzyła się pod powierzchnią. Pieczemy tort 30 minut w temperaturze 180°C. Po upieczeniu rozsmarowujemy równomiernie pozostałą 1/3 szklanki masła orzechowego po cieście. Możemy również dodać dekoracje w postaci np. kawałków bananów.

Notki

Przy podawaniu psu jego urodzinowego kawałka tortu uwzględnijmy wielkość jego pyszczka. Łakome, małe pieski mogą połykać wielkie kawałki, co nie jest dla nich dobre, dlatego lepiej pokroić kawałek na mniejsze części.

Powiązane wpisy
2 komentarze

2 komentarze

Edi i Marco Voyager 12 sierpnia 2019 - 13:45

Nigdy nie robiliśmy tortów na psie urodzinki. Mamy dwa kochane staruszki. 15+ . Ciekawe czy Azie i Lilce by zasmakowały.

Odpowiedz
Alicja Olkowska 14 sierpnia 2019 - 20:50

Oj, to 15 tortów do nadrobienia 🙂

Odpowiedz

Skomentuj